Wiem, co jem

Wiem, co jem

Edyta Kowalczyk



            Jak co roku w naszej szkole, w dniach 7-10 marca, odbył się Tydzień Profilaktyki. W myśl hasła przewodniego tegorocznego programu "Wiem, co jem", uczniowie klas 0-3 uczestniczyli w zajęciach, które miały na celu podniesienie świadomości na temat roli właściwego odżywiania się. Każda klasa pod okiem wychowawcy wykonała gazetkę nawiązującą do programu. Codziennie wszyscy uczniowie otrzymali upominki w postaci zdrowych przekąsek: razowych bułek, owoców i warzyw, mleka i wody. Ale to nie wszystko...

            Pierwszy dzień poświęcony był przekazaniu informacji na temat zasad zdrowego odżywiania oraz chorób wynikających z nieprawidłowej diety. Uczniowie poprzez prezentacje multimedialne oraz pogadanki dowiedzieli się również, jaki wpływ mają spożywane posiłki na mózg i zdolności przyswajania wiadomości. Na koniec każda klasa wykonała piramidę żywienia.

            Motywem przewodnim drugiego dnia Tygodnia Profilaktyki było hasło "Zamień chipsy na owoce i warzywa". W tym dniu, podczas przygotowywania pysznych i zdrowych kanapek, sałatek i soków, dzieci uświadamiały sobie korzyści wynikające z włączenia jarzyn do diety a także przypomniały sobie zasady higieny i estetyki spożywania pokarmów.

            W kolejnym dniu pod hasłem "Od ziarenka do bochenka", uczniowie oglądali film edukacyjny ukazujący proces powstawania chleba, poznali wartości odżywcze pieczywa, degustowali różne gatunki chleba i bułek.

            Jakie składniki odżywcze zawiera mleko i jego przetwory a także dlaczego należy pić wodę można było się dowiedzieć podczas zajęć w czwartym dniu profilaktycznym. Ponadto wychowawczynie klas przybliżyły uczniom, na czym polega proces UHT i jaki wpływ na funkcjonowanie organizmu wywierają produkty mleczne.

            W ostatnim dniu uczniowie klas 0-3 mieli niespodziankę - grupa projektowa z gimnazjum pod opieką Pani Małgorzaty Żurawskiej-Janas przygotowała przedstawienie pt. "Cukier? Nie, dziękuję", które było doskonałym podsumowaniem Tygodnia Profilaktyki. Zorganizowała również sprawdzian wiadomości o zdrowym odżywianiu - za udzielenie poprawnej odpowiedzi ochotnicy otrzymywali zdrową nagrodę. Ponadto w tym dniu zostały rozstrzygnięte konkursy - spośród 54 pięknych prac, jury wyłoniło 7 laureatów. W kategorii kl.0-1 "Zdrowie na talerzu" nagrody otrzymali:

     1.     miejsce - Sara Wituszyńska - kl.0a
     2.     miejsce - Gabriel Różycki - kl.0b
     3.     miejsce - Marta Chmielewska - kl.0a

W kategorii kl.2-3 "Mój ulubiony owoc lub warzywo" osoby nagrodzone to:

     1.     miejsce - Anna Petryka - kl.3b
     2.     miejsce - Michał Patyrowski - kl.2a
     3.     miejsce - Bartłomiej Durajczyk - kl. 2b.
             wyróżnienie - Anastazja Marchewka - kl.3b

 Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach, jak również do propagowania idei zdrowego odżywiania.

            Nagrody dla zwycięzców oraz wszystkich uczestników konkursów ufundował GOPS w Grabowie nad Pilicą, za które serdecznie dziękujemy.

GALERIA 2
Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer.
Liczba odwiedzin: 10239389
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem